REKLAMLARIM

8 Eylül 2008 Pazartesi

iftar için çarşaf böregi



Hamuru için;
1 kg. un
Yeterince tuz ve su

İç:
4 orta boy patates
2 soğan (istenirse arttırılabilir)
150-200 gr. kıyma (tercihen, olmasa da olur)
Kırmızı biber
Tuz

Yufkaların arasına sürmek için bir buçuk bardak sıvı yağ.

Hamuru hafif ılıklaştırılmış suyla yoğurduktan sonra 5-6 parçaya ayırın. Her bezeyi oklava ya da merdane yardımıyla kalınca ( ~20 cm çapında) açın. Bezeleri uygun bir yerde üzerini bolca yağlayıp 15-20 dk. dinlendirin.

İçi hazırlamak için patatesleri ve soğanları -haşlamadan- ince ince doğrayın.

(Rendelemek asla iyi sonuç vermez. sulanır ve börek kaskatı bir şey olur. Çiğden konulursa pişmez diye de endişelenmeyin. Patates de soğan da harika pişiyor. Hatta daha güzel oluyor. Çünkü hazırladığımız bu yufka satın aldıklarımızdan epey farklı. Hazır yufkada bu malzeme çiğ kalabilir ama bunda kalmıyor.)

Ve kıyma, tuz ve biber eklenir. (Kıymayı isterseniz ayrı bir yerde kavurup ekleyebilirsiniz/tercihen)

Bu arada dinlenmiş olan bezeleri temiz bir çarşaf üzerine alın ve kenarlarından çekiştirerek büyütün. Yağ ile dinlendiği için muhtemelen kolaylıkla açılacaktır. İki üç kişiyle çok daha kolay oluyor ama tek başına da zahemtsizce yapılabilir. (Ben kenarlarında kalan kalın yerleri kesmeyi tercih ediyorum. Yufkanın her tarafı eşit incelikte kalması için. Kestiğim bu hamurları buzluğa kaldırıp sonradan kullanıyorum.)

Yufkayı yeteri kadar incelttikten sonra yine üzerine hafifçe yağ ve hazırladığımız patatesli içi serpilir.
Çarşafın bir kenarından tutup yavaşça kaldırın. Yufkayı ortaya kadar rulo halinde sarın. Sonra aynı işlemi çarşafın karşı ucundan tutarak yapın. Yufka karşılıklı iki rulo halinde sarılmış oldu. İsterseniz tek rulo olarak da sarabilirsiniz. Ama iki tane olursa daha güzel pişiyor. Sonra kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir şekil almasını sağlayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine sadece yağ sürerek fırına atın. (Yoğurt yumuşak yapar, çıtır olmaz) Önceden ısıtılmış fırında böreklerin altını ve üstünü kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: