REKLAMLARIM

29 Ağustos 2008 Cuma

Diş çürümesine kök hücreli çözüm


KÖGEM laboratuvarlarında ilk kez dişten kök hücre elde edildi.
Kocaeli Üniversitesinde(KOÜ) 4 ay önce kurulan Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezinde (KÖGEM) bilim adamları, Türkiye'de ilk kez dişten kök hücre elde edip, üretti.
Süt dişi, 20 yaş dişi ile çürük bir dişin sinirinin de içinde bulunduğu pulpa adı verilen bağ dokusu, ayrıca periodontal dokusu olmak üzere 2 ayrı bölgeden izole edilerek üretilen hücreler, gelecekte çürük bir dişin tedavisinde, hatta yeni bir dişin oluşumunda kullanılabilecek.
KÖGEM'in laboratuvarlarında 2 aydır üretimi yapılan bu kök hücrelerde, kıkırdak, kemik, sinir, karaciğer, kas hücresi yapmak üzere farklılaştırma çalışmalarına da başlandı.
KÖGEM Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, laboratuvarın geçen yıl Kasım ayında açıldığını, amaçlarının, modern tıbbın tedavi edemediği sağlık problemlerini gelecekte kök hücre, doku, organ mühendisliği teknolojilerini kullanılarak tedavi etmek için gerekli bilgi birikimine ulaşarak, evrensel bilime katkı sağlamak olduğunu söyledi.
7 Farklı Laboratuvardan Oluşuyor
Prof. Dr. Erdal Karaöz, KÖGEM'de insan ve hayVan hücre kültürü, hücre dondurma saklama, moleküler, Flow sitometri, immunohistokimya, mikroskopik görüntüleme olmak üzere 7 laboratuvar bulunduğunu, daha çok Ar-Ge'ye yönelik faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Bu amaçla şimdiye kadar insanın amniyon sıvısından, kordon kanından, kemik iliğinden, yağ dokusundan, periferik kanından kök hücreleri elde edip laboratuvarlarımızda üretmeyi başardıklarını belirten Erdal Karaöz daha sonra bu hücrelerin kök hücre mi olduklarını tespit etmek için ileri teknikler kullanarak karakterizasyonlarını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Karaöz, bu çalışmaların dışında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesiyle ortaklaşa yürütükleri projeyle Türkiye'de ilk kez dişin iki farklı bölgesinden kök hücreleri izole ederek, ürettiklerini bildirdi
Deney HayVanlarında Diş Üretimi
Diş hekimlerinin çürük tedavisi için dişi oyduğunu, sonra da çeşitli dolgu malzemeleriyle doldurduğunu anlatan Karaöz, şunları kaydetti:
'Gelecekte çürük dişlerin tedavisinde, uzaklaştırılması için oyulan bölgenin bir dolgu maddesiyle değil, kök hücrelerden yararlanarak tamir edilmesi mümkün olabilecek. O doku hiç oyulmamış gibi eski haline dönüşebilecek. Bununla ilgili projelerimiz var. Bu hücreleri deney hayVanlarında deneyeceğiz, Bununla ilgili TÜBİTAK projesi hazırlıyoruz.' dedi.
Prof. Dr. Karaöz, çalışmanın başarıya ulaşması halinde bu kök hücrelerin insanlarda da kullanılacağını, gelecekte böylece diş çürümeleri sonucu tedavi sonrası hasarlanmış diş dokusunun biyolojik olarak hastanın kendi hücreleriyle tamir edilebileceği kaydetti.
Değişik Tedavilerde de Kullanılabilecek
Çalışmayla kök hücre elde etmede dişin de verimli bir kaynak olduğunu ortaya koyduklarını belirten KÖGEM Müdürü Prof. Dr. Karaöz, 'Bu hücreleri elde ettik, çoğalttık, yaklaşık 2 aydır üremeye devam ediyorlar. Dişten elde edilen kök hücreleri kıkırdak, kemik, karaciğer, pankreas, kas hücresi yapmak üzere kullanabilme ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Bu kök hücrelerden diş yapımı da dahil olmak üzere diğer Hastalıkların tedavisinde kullanılabilirliği ortaya koymak istiyoruz. 'diye konuştu.
Sıçanın Pankreasından Kök Hücre
Karaöz, dişten elde ettikleri kök hücrelerin dışında insan kemik iliği, amniyon sıvısı, kordon kanı, yağ dokusundan ve periferik kanı, hayVanlarda ise sıçanın pankreasından kök hücre elde ettiklerini söyledi.
Amniyon sıvısında önemli bir kök hücre kaynağı olduğunu gözlediklerini belirten Karaöz, kendi laboratuvarında geliştirdiklenri, dünyada kullanılan metotlardan çok farklı metotla amniyon sıvısından kök hücre elde ettik.
Günümüzde modern tıbbın tedavi edemediği kalp, karaciğer, böbrek gibi organ yetmezlikleri, omurilik hasarları, diyabet, MS, ALS, musküler distrofi perkinson, alzheimer gibi nerodejeneratif Hastalıkların tedavisi için kök hücre doku organ mühendisliği teknolojileri giderek artan şekilde umut vermektedir.' şeklinde konuştu.
finansman Problemi
Projelerin ciddi finansman gerektirdiğini ifade eden Prof. Dr. Karaöz, 'Merkezimizin günlük masrafı ortalama 2 bin YTL, bunun için desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Çalışmalarımızı başta KOÜ Araştırma Fonu ve TÜBİTAK gibi kurumlardan sunduğumuz ve kabul gören projeler karşılığı aldığımız maddi desteklerle yürütüyoruz. daha fazla Hastalık grubunu ilgilendiren projelerimizi sürdürebilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyuyoruz.'dedi.
ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu tür Ar-Ge çalışmalarına devlet desteğinin yanında çeşitli Hastalıklardan muzdarip ya da yakınları bulunan, toplumda etkin iş adamı, sanatçı, siyasetçi gibi insanların kurduğu vakıf dernek gibi kuruluşlar önemli destekler vermektedir.
Kök hücre doku organ mühendisliğinin oldukça ciddi altyapı gerektirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaöz, Türkiye'nin ekonomik koşullarında KÖGEM'in bu alanda araştırma yapmak isteyen tüm bilim insanlarına açık olduğunu ve bir fondan destek alan projelerini bu merkezde gerçekleştirebileceklerini belirtti.
Kaynak: Diplomat Haber

Hiç yorum yok: