REKLAMLARIM

3 Şubat 2009 Salı

CİLT TİPİNİZE GÖRE KORUNUN

Bazı insanlar kısa bir süre güneşlendikten sonra bronz bir tene kavuşurken, bazıları da birkaç dakika güneşin altında kaldıktan sonra kıpkırmızı bir tene sahip olurlar.

Bu nedenle güneşin cildiniz üzerindeki etkisini tespit edip buna göre bir korunma yöntemi seçmenizde yarar var.

1- Aşırı hassas ciltler
Beyaz bir ten, beyaz-sarı veya kızıl saçlar, mavi veya yeşil gözler, ciltte çiller. Bu cilt tipine sahip olanlar genelde bronzlaşamaz, güneşte kızarırlar. İlk kez güneşe çıkarken, 5-10 dakikadan fazla kalmamalılar.

Güneşlenirken yüzlerine koruma faktörü 35, vücutlarına da koruma faktörü 30 olan ürünleri sürmeli, güneşin en yoğun olduğu saatlerde (11.00 - 16.00) asla şapkasız ve güneş gözlüksüz dışarı çıkmamalılar.

2- Hassas ciltler
Açık renk ten, sarı veya kızıl saçlar, mavi veya yeşil gözler, ciltte çiller. Bu cilt tipine sahip olanlar, çabuk yanmalarına karşın çok zor bronzlaşırlar. İlk kez güneşe çıkarken, 10 - 20 dakikadan fazla kalmamalılar. Güneşlenirken yüzlerine ve vücutlarına koruma faktörü 20 - 30 olan ürünleri sürmeli, mutlaka suya dayanıklı ürünleri tercih etmeliler. Hafif bronzlaşmış olanlar, koruma faktörü 15 olan ürünleri kullanabilirler. Saat 11.00 - 15.00 arasında güneşe çıkmaktan kaçınmalılar.

3- Az hassas ciltler
Açık, pembemsi cilt, mavi veya yeşil gözler. Güneşlenirken kızarmalarına rağmen bronzlaşmayı başaramazlar. İlk kez güneşe çıkarken, 15 - 25 dakikadan fazla kalmamalılar. Bu cilt tipine sahip olanlar, güneşlenirken koruma faktörü 10 olan ürünleri tercih etmeli ve saat 11.00 - 15.00 arasında gölgede veya şemsiye altında oturmalılar. Bronzlaşanlar, güneşlenirken koruma faktörü 8 olan ürünleri de tercih edebilirler.

4- Normal ciltler
Buğday tenli, koyu sarı veya kumral saçlar, mavi, yeşil veya kahverengi gözler. Genelde çabuk bronzlaşır ve güneş yanığına maruz kalmazlar. İlk kez güneşe çıkarken, 20 - 30 dakikadan fazla kalmamalılar. Bu cilt tipine sahip olanlar, güneşlenirken koruma faktörü 8, su sporları yaparken koruma faktörü 10 ve suya dayanıklı olan ürünleri tercih etmeliler. Hafif bronzlaşmış olanlar, koruma faktörü 6 olan ürünleri kullanabilirler.

5- Sorunsuz ciltler
Esmer ten, koyu kumral veya esmer saçlar, kahverengi gözler. Çabuk bronzlaşır ve güneş yanığı nedir bilmezler. Ama yine de güneşe ilk çıktıklarında 30 - 40 dakikadan fazla kalmamalılar. Sorunsuz bir cilde sahip olanlar, güneşlenirken koruma faktörü 6 olan ürünleri tercih edebilirler.

6- Alerjik ciltler
Cildin güneşe karşı alerjik olmasının nedeni; UVA ışınları ve serbest radikallerdir. Bu nedenle uzmanlar, güneşe karşı alerjik bir cilde sahip olanların, tatile çıkmadan üç hafta önce, haftada 2 - 3 kez solaryuma girmelerinde fayda olduğunu söylüyorlar.

Alerjik olan ciltler, güneşlenirken koruma faktörü 20 - 25 olan ürünleri tercih etmeliler. Özellikle omuz, burun ve ayak tabanlarına bol miktarda koruyucu krem sürmeli ve her saat başı bunu tekrarlamalılar.
KURU CILT
Kuru cilt, özellikle yaşlıca kişilerde görülen yaygın bir sorundur. Özellikle kışın rahatsız edicidir. Kışın içerideki ısıtılmış havanın ve dışarıdaki soğuk havanın nemi azdır.
Belirtiler : Kaşınan, pul pul cilt.

Belirtiler cilten doğal nemin ve yağın kaybedilmesinin sonucudur. Cilt çatlayabilir. Tahriş olmuş yuvarlak cilt bölümleri oluşabilir. En çok etkilenen yerler bacaklar alt ve kolların üst kısımları, gövdenin yanları ve uyluk bölgesidir.

Tedavi

Buna yol açan kuruluğu azaltmak için kışın banyo alışkanlığınızı değiştirin. Ilık suda kısa süreli banyolar alın, sabunu yalnız koltuk altlarına, yüzünüze, genital ve anal bölgelere kullanın.

Bir de el ve ayakları sabunlayın. Yavaşça kurulanın. Banyodan sonra nemli cilde koruyucu bir kaplama sağlamak için hemen banyo yağı sürün.

Banyolarınızı seyrekleştirin ve her gün cildinizi nemlendirin. Banyoda sabun kullanımını sınırlandırır ve belirtildiği gibi yağ kullanırsanız banyo yapmanın bir mahsuru yoktur. Ayrıca, kışın nemlendirici kullanın.

Eğer belirtiler geçmiyorsa cildinize bir reçetesiz hidrokortizonlu krem sürün (kortikesteroid). Ağır ve kaşıntılı döküntü için doktorunuz cildinizi yağlayıp kaşıntıyı azaltmak üzere daha güçlü bir kortikorsoid verebilir. Geçmeyen genel bir kaşıntınız varsa doktora danışın. Bu başka bir hastalığın belirtisi olabilir.
ALINTI

Hiç yorum yok: