REKLAMLARIM

10 Eylül 2008 Çarşamba

türkiyede kayak merkezleri ve genel bilgiler


Kayseri'nin güneyinde, Kapadokya'nın doğusunda yer alan Erciyes Dağı sönmüş volanik bir dağdır. Kayseri sehir merkezine uzaklığı 25 km, yaklaşık 30 dk iken en yakın havaalanına ise 45 dakikalık bir sürüş mesafesindedir.
Yılın 150 günü dağda kar görmek mümkündür.Fakat kayak yapmak için en elverişli dönemler yılın 20 Aralık ile 20 Nisan arasıdır. Deniz seviyesinden maximum yüksekliği 2200- 3100 metredir.
Kayak merkezi; kayak turları, snow-board, summer skiing ve heli-skiing için oldukça elverişlidir. Dağda ayrıca 2 chair lift, 2 T bar, acil ilk yardım merkezi ve bir mobil klinik bulunmaktadır. Kayak ekipmanlarını kiralamak ve tecrübeli kayak hocalarından ders almak mümkündür.
Geniş bir alana sahip kayak merkezi şehir merkezine 25 km. uzaklıktadır. Bu alanda 3 adet mekanik tesis bulunuyor.Bunların 2 adedi teleski tesisi olup birincisi 1450 metre uzunluğunda ve 900 kişiliktir. Diğeri ise 1250 metre uzunluğunda ve 800 kişilik kapasitesindedir. Telesiej tesisi ise, 2250 metre uzunluğunda ve 370 kişilik kapasiteye sahiptir. Merkezde 300 metrelik iki adet baby-lift tesisi bulunan dağda bir kayak evi ve bir otel mevcut. 50-100 santimetreyi bulan kar kalınlığı için en elverişli aylar Aralık-Nisan ayları arasındadır.Ayrıca kayak merkezi; kayak turları, snow-board, summer skiing ve heli-skiing için oldukça elverişlidir. Dağda ayrıca 1 teleferik, 5 chair lift, 7 T bar,acil ilk yardım merkezi ve bir mobil klinik bulunmaktadır. Kayak ekipmanlarını kiralamak ve tecrübeli kayak hocalarından ders almak mümkündür.
Kayak merkezinde 1 adet telesiej ile Özel İdare’ye ait bir teleski tesisi bulunmaktadır. Telesiej alt istasyonunda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait bir kayak evi ile yeni teleski alt istasyonunda Özel İdare’ye ait bir otel bulunmaktadır.Telesiej tesisinin uzunluğu 3237 metre olup kapasitesi ise 300 kişi/saat. Halen 1900 kişi/saat kapasiteki 3 mekanik tesisin bulunduğu merkezde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesisi haricinde 1995 yılı içerisinde hizmete açılan 151 yatak kapasiteli konaklama tesisi mevcuttur. Şehir merkezinde Oral otel ve Büyük Erzurum Otelinde konaklama imkanı kayak merkezinde ise Dedeman Otelde konaklama imkanları Kayak sporundan başka kış sporları yapılmamaktadır.
Şehirdeki hastanelerden yararlanılmaktadır. Helikopter alanı yoktur. Kar aracı mevcuttur.
1 adet Güney Pistine telesiej olmak üzere 2 adet Telesiej tesisi ve Gondol Tesisi hizmete açılmıştır.
Ejder Pisti ve Kapıkaya Pisti olmak üzere Erzurum-Palandöken Kayak Merkezinde Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli Kayak Pisti mevcuttur.



Uludağ kayak merkezi Alp usulü kayak ve kayak turları için son derece elverişli bir yer. Dünyaca ünlü bu kayak merkezi Fatintepe ve Kuşaklıkaya tepelerinin üzerine kurulmuştur.



2543 metre yüksekliğe sahip olan Uludağ günümüzde Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Bursa'nın güney batısında bulunan dağda Milli Park dönüşen geniş bir orman da mevcut.
.


Mısırlar'ın Mismos, Romalılar'ın Calbyeers, Bizanslılar'ın Misolymp diye isimlendirdiği dağ; bir dönem Bizanslı Keşişler tarafından sığınak olarak kullanıldığı için Osmanlılar tarafından Keşişler dağı olarak bilinirdi.Yunan Mitolojisinde ise baş Tanrı Zeus'un ve diğer tanrıların Olympos olarak bilinen bu dağın tepesinde yaşadığı ve halkını ordan idare ettiği anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok: