REKLAMLARIM

10 Eylül 2008 Çarşamba

BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI FAALİYETE GEÇTİ





Yüzyılın deneyinde tüyler ürperten adım
Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), maddenin sır perdesini aralayabilmek amacıyla faaliyete geçirildi.

Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.

LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.

Deney başladıktan sonra, tünel çevresinde bulunan 4 büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, "Higgs bozonunun izini sürecek". Bu parçacığın diğer bazı parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülüyor. Bu deneyde Higgs bozonu tespit edilemezse teorik fizik alt üst olabilir.

Bilim tarihinin en büyük deneyi, İsviçre’nin Fransa sınırı yakınlarında bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yarın başlıyor.Yerin 150 metre altında 27 kilometrelik tünelin içine kurulan dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı Large Hadron Collider - LHC’nin (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı), yarın faaliyete geçeçek

1 yorum:

Marifetane hobi dedi ki...

Ey Rabbimiz !
Göz açıp kapayıncaya kadar Bizleri nefsimizle basbaşa bırakma.
Ey Rabbimiz !
Yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemde bizleri yakma
Ey Rabbimiz !
Dünyada Şuur ver bize, ukbamızı karartma.
Ey Rabbimiz !
Aç tevbe kapılarını gönlümüzü mahsun bırakma.
Ey Rabbimiz !
Kurutma gözyaşlarımızı dünyada hıçkırığa boğda
Ey Rabbimiz !
Cehennemde çaresizlik ağdıyla ne olur ağlatma...
Amin...
HAYIRLI CUMALAR...HAYIRLI GECELER ARKADAŞIM.